Dispozitive de reglaj

Dispozitivele de reglaj se utilizeaza daca, din diferite considerente cerute de conditiile de pornire sau de exploatare, este necesara reglarea ventilatorului industrial la un alt regim de functionare decat cel de baza. Acestea regleaza debitul ventilatorului, astfel incat punctul de functionare se deplaseaza pe curba caracteristica, stabilind alti parametri de debit si presiune.
Dispozitivele de reglaj sunt axiale si sunt concepute pentru reglajul economic al ventilatorului. Montajul lor se realizeaza pe gura de aspiratie a ventilatorului industrial.
Acestea pot fi livrate cu actionare manuala sau cu servomotor, oferind siguranta in functionare, in conditiile unui lucru mecanic de reglaj redus.

Grile de protectie si Racorduri flexibile aspiratie/refulare

Grilele de protecție montate pe aspirația ventilatorului au ca scop prevenirea pătrunderii obiectelor străine în ventilator și protejarea oamenilor sau animalelor de la pătrunderea în ventilator. Aceste grile sunt montate în general la intrarea ventilatorului și pot fi fabricate din metal sau plastic. Ele pot fi prevăzute cu diferite tipuri de finisaje sau structuri, în funcție de aplicație.

Racordurile flexibile sau așa-numiții compensatori sunt utilizate pentru a conecta ventilatorul la conducta de aspirație sau la conducta de refulare a aerului. Aceste componente sunt utilizate pentru a compensa eventualele mișcări sau vibrații din sistemul de ventilație, cum ar fi dilatarea termică a conductelor, mișcarea terestră sau vibrațiile din alte surse. Racordurile flexibile sunt de obicei fabricate din material cauciucat sau din material textil flexibil și pot fi prevăzute cu supape de reglare a debitului de aer sau cu sistem de amortizare a vibrațiilor.

Montarea grilelor de protecție și a racordurilor flexibile sau așa-numiților compensatori este importantă pentru siguranța și funcționarea corectă a sistemului de ventilație. Aceste componente pot preveni deteriorarea ventilatorului și a sistemului de ventilație în ansamblu și pot contribui la o performanță mai bună și o durată de viață mai lungă a acestora.

Servomotoare

Un servomotor cuplat la un ventilator este utilizat pentru a controla viteza și sensul de rotație a rotorului ventilatorului în mod precis și automat, implicit a debitului de aer furnizat. Utilizarea unui servomotor poate oferi avantaje semnificative în cazul în care este necesară o reglare fină și precisă a debitului de aer furnizat de ventilator. De exemplu, într-un sistem HVAC (sistem de încălzire, ventilare și aer condiționat) sau într-un sistem de ventilație industrială, o reglare precisă a fluxului de aer poate fi esențială pentru a asigura confortul termic și calitatea aerului. De asemenea, utilizarea unui servomotor poate duce la economii de energie, deoarece poate permite reglarea vitezei ventilatorului în funcție de cerințele sistemului, reducând astfel consumul de energie.

Curele si roti de transmisie

Curelele trapezoidale și roțile de transmisie sunt utilizate în transmisiile mecanice ale ventilatoarelor pentru a transmite puterea și mișcarea de rotație de la electromotor la axul pe care se află montat rotorul ventilatorului, în mod indirect. Curelele trapezoidale sunt de obicei realizate din cauciuc sau material sintetic, oferă o aderență mai bună și produc mai puțin zgomot.

Roțile de transmisie sunt de obicei fabricate din metal, sunt prevăzute cu canale circulare de secțiune trapezoidală și pot fi montate pe ax prin intermediul bucșilor conice elastice de fixare.

Amortizoare de vibratie

Amortizoarele de vibrații sunt utilizate pentru a reduce nivelul de zgomot și vibrații ale ventilatoarelor, pentru a proteja echipamentele din clădire sensibile la vibrații, precum și pentru a proteja sistemul de ventilație de daunele cauzate de vibrații și șocuri, prelungind astfel durata de viață a acestor echipamente. Acestea sunt montate între suportul ventilatorului și baza pe care este montat ventilatorul.

Monitorizare, Control si  Achizitii date ventilatoare

Sistemele de monitorizare, control și achiziții date pentru ventilatoare industriale sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și eficient în cadrul oricărei industrii sau aplicații care utilizează astfel de ventilatoare.
Aceste sisteme pot monitoriza și controla parametrii critici, cum ar fi viteza de rotație, vibrațiile, debitul, presiunea și temperatura, pentru a optimiza performanța ventilatoarelor și pentru a preveni defecțiunile costisitoare sau chiar periculoase. În plus, ele pot înregistra și stoca datele pentru analiză ulterioară, permițând astfel o gestionare mai precisă și eficientă a echipamentului.
Cu o gamă largă de funcții și caracteristici personalizabile, sistemele de monitorizare, control și achiziții date pentru ventilatoare industriale pot fi adaptate la nevoile specifice ale fiecărei afaceri și pot fi utilizate într-o mare varietate de aplicații industriale.
Alaturat, este prezentată schematic o propunere de sistem de monitorizare, control și achiziții date pentru un ventilator centrifugal.

Cu o investiție relativ mică, sistemele de monitorizare, control și achiziții date pentru ventilatoare industriale pot economisi costuri și energie, îmbunătățind în același timp siguranța și eficiența locului de muncă. În plus, acestea pot ajuta la îndeplinirea normelor de reglementare și la reducerea impactului asupra mediului.
În acest sens, Group Industrial Aurora vă poate furniza repere precum: startere, convertizoare de frecvență/ regulatoare de turație, comutatoare și senzoristică automatizări.
Cu caracteristici personalizabile și beneficii multiple, aceste sisteme pot fi o investiție rentabilă și utilă pe termen lung pentru orice afacere.